Nowoczesne metody kwaszenia
Koncentraty spożywcze
Majonezy
Musztardy
Ketchup
Ziemniaki, warzywa obierane,
                świeże soki
Surówki, sałatki
Ciekawe produkty
Działalność firmy
Copyright       2006 "KOMTE" Tomasz Krzyminiewski
 

F O O D     P R O D U C T    D E V E L O P M E N T   
TECHNOLOGIE SPOŻYWCZE   
mgr inż. Maciej Gera , 60-365 Poznań ul. Szamotulska 40  
tel./fax (0-61) 86-18-506, tel. 0-502-608-264 
e-mail: tsgera@wp.pl 


               KARTA  INFORMACYJNA  PRODUKTU

     Możemy stworzyć według wymagań inwestora kilkadziesiąt różnych ketchupów.  
W zależności od technicznego uzbrojenia linii produkcyjnej ( www.ttm.pl ) istnieje 
możliwość wyprodukowania  ketchupu rozpoczynając od surowców wyjściowych 
takich jak pomidory i warzywa. W wersji uproszczonej produkcja może odbywać się w
oparciu o gotowy koncentrat pomidorowy i susze warzywne. W zależności od rynku, 
na którym ma być sprzedawany dany produkt dostosujemy receptury do 
indywidualnych wymagań konsumentów, zgodnie z przyjętymi standardam
smakowymi. 
Poniżej podajemy krótkie charakterystyki wybranych ketchupów:               
     Oprócz klasycznych ketchupów obowiązujących na rynku polskim z grupy sosów 
pomidorowych możemy jeszcze zaproponować następujące produkty:  

  
1. CHILI SAUCE (sos chilijski) 
    Produkt oparty na bazie przetartych pomidorów .Jest on mniej gęsty niż                 
    klasyczne ketchupy, posiada w swojej masie zawieszone kawałki warzyw, owoców 
    i przypraw. Jego smak jest o wiele bardziej intensywny i ostry niż przedstawione    
    powyżej ketchupy. Bardzo wyraźnie ma zaznaczony akcent czosnkowo korzenny.  
    Barwa jego jest intensywnie czerwona. Produkt ten jest bardzo popularny na         
    rynku amerykańskim. W Polsce na pewno również znalazłby amatorów.  

2. HOT SAUCE ( sos gorący, piekący) 
    Produkt szeroko rozpowszechniony na rynku amerykańskim. Charakteryzuje się   
    mniejszym zagęszczeniem od ketchupów oraz silnie palącym smakiem. Posiada  
    większą kwasowość oraz mniejszą ilość cukru od przyjętego standardu w Polsce.  
    W USA sprzedawany jest w małych słoiczkach , lub puszeczkach i traktowany ,jako
    przyprawa kuchenna. W Polsce posiada on wielu amatorów. Nie jest produkowany
    przez żadną polską firmę i pochodzi wyłącznie z importu i jest stosunkowo drogi.  


3. SOS TOBASCO 
    Klasyczny pikantny sos meksykański z dużą ilością aromatycznych przypraw  
    korzennych. Posiada charakterystyczny słodko-kwaśny smak z silnie                     
    zaakcentowanym bukietem aromatycznym charakterystycznym dla kuchni             
    południowoamerykańskiej. Należy go używać w małych ilościach i traktować           
    raczej jako przyprawę. W Polsce - wyłącznie importowany.  

4. SOS KABUL  
    Kolejny sos z grupy egzotycznych. Jego cechy szczególne to duży udział warzyw i 
    owoców w postaci stosunkowo dużych kawałków. Barwa karminowo-czerwona,      
    smak słodko-kwaśny z wyraźnie zaakcentowanym smakiem użytych owoców 
    i warzyw, stosunkowo pikantny. Zastosowanie podobne do ketchupu.  


       Powyższe cztery sosy powinny znaleźć się w ofercie każdej szanującej się firmy  
  obok popularnych ketchupów. Są to produkty trudno dostępne na naszym rynku,   
  pochodzą wyłącznie z importu, a cena ich jest bardzo wysoka. Właściwym                
  opakowaniem dla nich jest gustowny słoik , lub butelka z szeroką szyjką o               
  pojemności od 150 do 250 g. Z zasady tego typu produkty, jako żywność o             
  wyższym standardzie powinny być pozbawione konserwantów i występować             
  wyłącznie w wersji pasteryzowanej. Do każdego z tych produktów dostarczamy        
  precyzyjne receptury, instrukcje technologiczne krok po kroku, gotowe zestawy       
  przypraw, koncentratów przyprawowych typu snack-top, konserwantów oraz            
  dodatków funkcjonalnych typu zagęstniki, stabilizatory, emulgatory, wzmacniacze    
  smaku i aromatu. 
       Wykonujemy również kompleksowy rozruch linii technologicznej www.ttm.pl        
  wraz z przeszkoleniem personelu oraz wyprodukowaniem partii pilotażowej. Możemy
  także wykonać bardzo efektowne etykiety w dowolnej technice. Udostępnimy           
  źródła zaopatrzenia w opakowania oraz surowce podstawowe. Zapewniamy  
  akceptacje naszych produktów przez lokalne władze sanitarne. Na życzenie             
  inwestora możemy również dostarczyć nowoczesne, ekologiczne środki myjące       
  posiadające atesty PZH oraz kompleksowy program mycia linii technologicznej wg   
  najnowszych tendencji światowych.  

                                  
ZAPRASZAMY  DO  WSPÓŁPRACY 
O firmie
HACCP, GMP/GHP
Kontakt
Referencje
Maszyny, urządzenia    >>>